Gode råd til at pakke til tur - og en pakkeliste

Det er vigtigt, at du pakker i en taske/rygsæk, som du selv kan bære, og at alt dit grej er samlet. Husk også at der skal være NAVN PÅ ALT – også på rygsækken! Flere firmaer laver klistermærker som kan sidde på alt og kan tåle både vaskemaskine og opvaskemaskine. ex navnelapper.dk og labelking.dk. Dem er vi meget begejstrede for og de kan hurtigt være tjent hjem ved at få bare en sko tilbage, som var blevet glemt/tabt.

Et lille fif kan være at pakke i pakkeposer. Det kan være klare plastikposer. Skal man ikke på tur med risiko for regnvejr eller på kanotur, så sy eller køb evt. nogle poser til formålet, så vi skåner miljøet for plastik. Poserne gør at tøj og ting holder sig nemmere tørt, og ikke blandes med alt muligt andet i tasken – og så er det nemt at trække posen op ad tasken, uden at der følger alt muligt andet med op.

Det er også vigtigt at du selv pakker din taske, så du ved hvad der er i den og hvor det ligger. Rul tøjet. Det giver mindre krøller og mere plads.

Pak de tunge ting ind mod ryggen og de lette ting nederst. Det du oftest bruger, eller hurtigt skal kunne få fat på, som f.eks. regntøj, skal selvfølgelig ligge nemt tilgængeligt. Rul gerne regnjakker og hættetrøjer ind i huen.

Forslag til grej

RYGSÆK: 
Her er mange kvaliteter og størrelser. 50 Liter til 6-10 årige og 60 liter til 10-16 årige. Skal man gå med en rygsæk i mange timer, anbefaler man ikke at den vejer over 12 kg til voksne. Er det bare fra bussen og ned i lejren, så handler det mest bare om at have en rygsæk, som kan rumme det man skal have med, og som man kan bære på ryggen. Skal man på en lang hike med fuldt udstyr, bør man have en rygsæk som passer i størrelsen. Tjek også at rygsækken sidder korrekt.

SOVEPOSE: 
En sovepose er varmest hvis den passer i længden til den person der skal bruge den. Er posen for lang, kan det være en god ide at fylde bunden af posen med det tøj du skal have på dagen efter. Så er det varmt at tage på, og fødderne bliver ikke så kolde af den kolde luft der ellers ville have fyldt posen. Tøjet er dog en anelse krøllet! Gør det også gerne til en vane at putte overtræksposen ned i bunden af soveposen, så snart soveposen er pakket ud. Så bliver den ikke væk! Tjek inden afgang at posen er i god stand og kan lynes både op og ned. Det er så træls at stå med en sovepose, som ikke kan lukkes. En sovepose skal helst hænge eller ligge i en stor pose (eks Ikea) når den ikke bruges. Så holder fibrene sig bedst. En sovepose kommer sammenrullet fra fabrikken, men de anbefaler at den “proppes” i posen efterfølgende. Øv derfor gerne at proppe soveposen i overtræksposen inden afgang. 

LIGGEUNDERLAG: 
Der findes mange kvaliteter, og prisen matcher ofte kvaliteten, ihvertfald fra høj til lav. Et godt liggeunderlag, er isolerende så man ikke får kulde nedefra, fylder og vejer begrænset. Hvornår er det værd at betale for? Når man sover ofte ude, i mange dage ad gangen (da man ligger bedre end på de billige), og når man sover ude i koldt vejr.). 

LAGENPOSE:
Ikke et must men med en lagenpose skåner du soveposen (som ikke har vildt godt af at blive vasket for ofte + du får et par graders ekstra varme). Kan købes eller syes selv i både silke, satin og fleece.

NATTØJ:
Evt. skiundertøj, så sparer man et sæt, som man også kan bruge på kolde dage.

SOKKER:
Det kan godt godt være koldt om natten i et telt, men sokker er også gode at have på i vandrestøvler, da man nemmere undgår at få vabler når strømpe og sok glider mod hinanden, i stedet for sok mod hud. 

TOILETGREJ: Tandbørste og tandpasta – gerne en lille tube og evt. vaskeklud og en lille hårbørste. 

HÅNDKLÆDE.
Evt. et af mikrofiber, som er hurtigtørrende og vejer meget lidt. De er bestemt ikke lige så skønne at tørre sig med, som et alm. håndklæde, men de sparer plads og vægt, og så tørrer de hurtigt, hvilket kan være rart, da et vådt håndklæde er tungt at bære på og træls at bruge næste gang – hvis der ikke har været vejr til at tørre det i. Det kan også lugte fælt når det kommer op af tasken efter en uge.

BUKSER:
Her kan det være en fordel med et par gode lærredsbukser, evt med zip-off, så man sparer pladsen til et par shorts. 

SHORTS

T-SHIRTS:
Vælg gerne nogle gamle t-shirts, som kan tåle at blive fyldt med harpiks, skumfidus og mælkebøttesaft.

TRØJER:
Medbring gerne en tynd og en tyk langærmet trøje. Evt. en hurtigtørrende fleece. 

UNDERTØJ 

STRØMPER:
Man får aldrig skiftet hver dag, så 2-5 par burde være rigeligt – faktisk uanset om du er på 2 eller 50 dages tur.

VANDRESTØVLER ELLER SKO: Hvis man har et par gode vandtætte vandrestøvler, kan man ofte helt undvære gummistøvler (med mindre man gerne vil stå et godt stykke ude i vandet og lege).

SANDALER eller EVT. KLIP-KLAPPERE

HAT, KASKET el. SOLBRILLER

LÆBEPOMADE

SOLCREME

REFLEKSVEST:
Vigtig til hike og vandreture – også til rygsækken ellers få sat reflekser og lygte på den. 

REGNTØJ:
Har du en god vand- og vindtæt jakke – kan man spare regnjakken. 

GUMMISTØVLER: 
Kan spares hvis man har gode vandtætte vandrestøvler.

JAKKE:
Passende til årstiden. Gerne vand- og vindtæt. 

SPISESÆT:
Dyb og flad tallerken, ske, gaffel, kniv samt krus. Gerne i en stofpose med hank, så den kan hænges op. (Ingen pap og porcelæn, tak!). Kan fås i mange prislag, hvor kvaliteten ikke er den store forskel. De ekstra bøtter der ofte følger med nogle af udgaverne er unødvendige gram og ting der kan blive væk, når man er på tur med spejderne. 

VISKESTYKKE:
Gerne i stofposen sammen med spisegrejet.

BADETØJ:
Til mosehullet, muddergrøften, havet eller…? 

LOMMEPENGE

BLYANT:
Gerne liggende i uniformen.

DRIKKEDUNK 

DOLK

LOMMELYGTE:
Gerne en pandelygte – og husk nye eller ekstra batterier.

SUNDHEDSKORT:
Husk det gule hjemme i Danmark og det blå kort hvis I skal til udlandet.

SIDDEUNDERLAG:
Her kan man også få nogen der kan pustes op, som ikke fylder så meget.

MYGGESPRAY OG KLØESTILLENDE: 
Sidstnævnte til både myg og brændenælder mm. 

MEDICIN 

SOVEBAMSE:
Hvis den ellers er sød og  omgængelig

STOFPOSE TIL VASKETØJ

LILLE RYGSÆK:
Til småture og med plads til madpakken og en drikkedunk, og måske badetøjet.

SHAMPOO:
Til lange lejre – hvis man bliver træt af sin egen spejderparfume. 

BÅLKAPPE:
Primært Junior-Trop, da de har lavet selv. En bålkappe er rar at sidde med omkring bålet om aftenen – fylder dog en del, så ikke så praktisk, hvis det er en lang Hike man skal på. 

MOBILTELEFON + OPLADER:
Gælder kun Junior og Trop.

DRYBAGS:
Gode at pakke i hvis du skal på kanotur eller bare vil sikre ting mod at blive våde. 

ARBEJDSHANDSKER:
Kan være gode når der skal slæbes rafter. 

KORTSPIL EL. LIGN.